Voor iedereen die het (premium)artikel van het AD niet konden openen, staat hieronder de tekst van het artikel:

Kinderen groeien vaker op in armoede, ook door corona: “Onze hulp is meer nodig dan ooit”
Thea de Wit (51) groeide zelf in armoede op, maar een mooie vaartocht met cadeaus zat er voor de Goudse niet in. Vijftien kinderen uit arme en dakloze gezinnen hadden dankzij haar vandaag in Woerden wel de dag van hun leven. “Armoede is een groeiend probleem”

(tekst: Maarten Molenaar, foto: Sandra Zeilstra)

De ogen van een 7-jarige bewoonster van de Daklozenopvang van het Leger des Heils in Gouda glinsteren. Partyschip Sweet Caroline is nog maar net uitgevaren in het centrum van Woerden of de eerste cadeaus zijn al binnen. In een tas zitten een knuffel, een pet, slingers en een toeter, die natuurlijk meteen moet worden uitgeprobeerd. Het meisje, dat met haar moeder, twee broers en zusje door omstandigheden tijdelijk bij het Leger des Heils woont, is verrukt. “Geweldig, met elkaar een stuk varen en dan ook nog cadeaus.” Ze weet dan nog niet dat ze later op de dag via de Stichting Kinderarmoede ook nog nieuwe kleding en een Griekse maaltijd krijgt.

Geen geld voor extraatjes
Kinderen die in armoede opgroeien, het komt in het Groene Hart op grote schaal voor. Volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn het er alleen al in Alphen, Gouda en Woerden respectievelijk 1307, 1243 en 499. Dat betekent dat hun ouders moeite hebben om de touwtjes financieel aan elkaar te knopen en al helemaal geen geld hebben voor extraatjes.

Mark Schutjens van de stichting Leergeld Zuid-Holland Midden vreest dat het er dit jaar alleen maar meer worden. “Corona zorgt voor een financiële crisis in veel gezinnen. Alleen al vanuit het Groene Hart hebben we de afgelopen weken tientallen nieuwe verzoeken om hulp gehad.”

Kringloopwinkels
Die hulp bestaat dan bijvoorbeeld uit een bijdrage in de schoolkosten of de aanschaf van een fiets of laptop voor een kind. Schutjens: “Gemeenten raken door corona ook in financiële problemen. We hopen maar dat dit niet ten koste gaat van de subsidie aan ons, want dan wordt armoede een nog groter probleem.”

Thea de Wit van de Stichting Kinderarmoede voorziet ook dat nog meer gezinnen het de komende tijd moeilijk gaan krijgen. “Die signalen krijgen we onder meer vanuit de scholen. Onze hulp is meer nodig dan ooit.”
De voornaamste bron van inkomsten van de stichting is de opbrengst van twee kringloopwinkels in Gouda. Het afgelopen jaar was dat zo’n 30.000 euro. “Scholen krijgen geregeld cheques van ons waarmee ze gezinnen in nood kunnen helpen. Ook organiseren we uitstapjes voor kinderen die anders nooit wat leuks hebben, omdat hun ouders dat niet kunnen betalen.”

Verborgen
Gemeenten hebben ook vaak een potje om arme gezinnen te helpen, maar volgens De Wit wordt daarmee niet iedereen bereikt. “Er is veel verborgen armoede. Via de scholen bereiken wij die gezinnen vaak wel. Meerwaarde van ons is ook dat wij de kinderen een onvergetelijke dag kunnen bezorgen, zoals vandaag in Woerden. We zijn daarvoor wel voor een groot deel afhankelijk van sponsoren. Maar dat is deze keer prima gelukt. Zo hebben de eigenaren van partyschip Sweet Caroline hun boot gratis voor dit doel beschikbaar gesteld en zijn ook andere onderdelen geschonken.”

De Goudse alleenstaande moeder Sabrina is ook aan boord met haar 7-jarige tweeling. Ze geniet, vooral voor haar kinderen. “Helaas moet ik thuis elk dubbeltje omdraaien en is er meestal geen geld voor iets leuks. Zeker niet als er een flink prijskaartje aan hangt. Zo’n uitstapje als vandaag, met een rondvaart, eten en drinken en cadeaus, kunnen wij zelf nooit betalen. Het is fantastisch dat dit op deze manier wel mogelijk is.”

Kijk voor meer foto’s ook op onze Facebook!